Je snapt niet wat er is misgegaan. Als je zelf ergens heel enthousiast over bent is het maar moeilijk te behappen dat het bij de ander niet wederzijds is. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Over een verandering in de organisatie wél! Hoe zorg je ervoor dat je jouw mensen meeneemt in een organisatieontwikkeling? Lees hier de 3 belangrijkste tips.
1. Blijf ver weg van veranderen
Heb je ooit goed gekeken naar het woord ‘veranderen’? Als je het ontleedt staat er ‘ver’ en ‘anderen’. Dat is precies hoe de meeste mensen denken over verandering. We houden het liever op afstand en liever bij de ander dan bij onszelf. Daarom praten we bij Mensium over organisatieontwikkeling in plaats van organisatieverandering. We geloven namelijk dat alle ingrediënten al in het team en de organisatie aanwezig zijn, ze moeten slechts nog ontwikkeld worden. Het is dus de toon die de muziek maakt. Als je de volgende keer een ‘verandering’ moet verkondigen, let dan goed op de woorden die je gebruikt. Kijk of je kunt werken met termen die motiveren en enthousiasmeren in plaats van termen die beangstigend kunnen zijn.
2. Neem de mensen mee in je verhaal
Een heidag is vaak enkel voor managementteams. Na een lange brainstormsessie lijkt de eindconclusie het logische resultaat. Dat is zeker zo voor iedereen die bij deze dag was, maar niet voor degenen die enkel de eindconclusie verkondigd krijgen. Neem je mensen daarom mee in het hele proces. Ben niet bang om te vertellen welke ideeën de revue zijn gepasseerd zonder de eindstreep te halen. Leg ook uit waarom het optie A is en niet B of C. Zo zorg je ervoor dat de eindconclusie niet als een shock voelt maar als een logische conclusie.
3. Geef het tijd
Ook mensen die geen manager zijn willen graag meepraten en denken over wat er gebeurt in hun organisatie. Zorg er daarom voor dat er altijd ruimte is om te reageren op het voorstel en dat de input van de medewerkers serieus wordt genomen. Geef mensen tijd om op de presentatie te reageren en geef ze tijd om de informatie uit de presentatie te laten landen. Groei gebeurt immers niet van de een op de andere dag!
Wil je meer weten over de do's en dont's van organisatieontwikkeling? Het DNA van ontwikkeling is dé reisgids voor organisatieontwikkeling. Met de juiste hulpbronnen, voorbeeldcasussen en praktijkervaring leer je alles wat je nodig hebt om van verandering naar ontwikkeling te gaan.