Eigenlijk is dit heel vreemd. Want we ervaren het ook als een belasting en zien ook regelmatig om ons heen dat bij een naaste de druk te hoog wordt. Met alle gevolgen van dien. Toch is het iets dat we zelf in stand houden.

Timemanagement

Eén van mijn kandidaten liep er tegenaan dat hij zijn werk niet goed gemanaged kreeg en wilde daarom ook graag wat timemanagementtips. Hierop vroeg ik door wat hij bedoelde. “Gewoon wat tips en tools die ik kan toepassen zodat ik mijn werk makkelijker kan doen. Ik krijg nu altijd te horen dat ik geen overzicht heb en te laat mijn zaken oplever, daar wil ik van af.”

Op mijn vraag wat hij al allemaal wist van timemanagement vertelde hij dat hij al diverse boeken had gelezen en ook al vaker workshops over dit onderwerp had gevolgd. Wat langer pratende wist hij ook nog de tips te benoemen die hem destijds leken te helpen. En toch zaten we om tafel over dit onderwerp te praten.

Zelfmanagement

Timemanagement kan door mij niet los gezien worden van zelfmanagement. Tijd kun je niet managen, die gaat altijd door, elke dag verloopt de tijd volgens dezelfde snelheid. Naar mijn idee heb je de tijd niet te managen. Dat kun je niet veranderen. Jezelf heb je echter wel te managen. En je hebt je eigen verantwoordelijkheden hierin te nemen.

Dat betekent dat als je ‘ja’ zegt tegen het één, je ‘nee’ zegt tegen het andere. Het is naar mijn idee een kwestie van het maken van keuzes. En daar schuilt vaak het probleem in. Want hoe lastig is het om keuzes te maken. Daarbij spelen weer allerlei andere facturen een rol.

Verantwoordelijkheid

Hier komt het verschil in het verantwoordelijk zijn en verantwoordelijk voelen om de hoek kijken. Vaak voelen we ons ergens verantwoordelijk voor en pakken daardoor zaken op. Maar zijn we ook verantwoordelijk? Het lijkt zo’n makkelijke vraag, maar in de praktijk merk ik dat daar vaak dieper liggende overtuigingen aan ten grondslag liggen. Deze boven tafel krijgen maakt dat iemand in staat is om andere keuzes te maken.

Grenzen stellen

Bij timemanagement en dus zelfmanagement gaat het vaak ook over het stellen van grenzen. Welke grenzen stel je? Wat doe je als iemand over de grens heen gaat? Wat gebeurt er dan en wat doet dat met jou? Mijn ervaring is dat bij elke vraag die te maken heeft met timemanagement dit een thema is, en dus ook aan bod komt.

Verantwoordelijkheid en grenzen stellen, twee items die zo bij me opkomen als ik denk aan timemanagement. Dat betekent dat timemanagement voor mij met name betekent: stilstaan, focussen, kijken en beslissen. En praktische tips die zijn meer meegenomen.

Zelfhulpboeken kunnen je dan ook helpen. Maar vooral het meer inzicht in jezelf krijgen en welke patronen je te doorbreken hebt en welke overtuigingen daarbij een rol spelen, maken dat je beter in staat bent de ‘tijd goed te managen’.