Wat kunnen we leren van Pipi?

Pipi Langkous zei ooit: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’ We hebben echter niet allemaal hetzelfde lef als de vrolijke Pipi. Waar de ene medewerker een flinke peptalk nodig heeft, vraagt een ander slechts om goedkeuring. Ook zijn er mensen die bij voorbaat al niet buiten de comfortzone willen treden. Hoe zorg je ervoor dat je ook die mensen in beweging krijgt? Moet je werken aan een pittige peptalk, een veelbelovende beloning of is er soms een fysieke beweging nodig om iemand uit de veilige zone te krijgen?

Iedere medewerker zijn eigen motivatie

In oorlogsfilms zie je de aanvoerder met een geweldige speech een hele massa in beweging krijgen. Op de werkvloer werkt het anders. One size does not fit all. Onderzoek wat jouw medewerker nodig heeft om uit zijn of haar comfortzone te stappen, en ga er dus niet vanuit dat deze behandeling ook bij de rest van het team werkt. Wat voor de een goed werkt kan voor de ander juist averechts werken. Iedere medewerker heeft zijn eigen motivatie om wel of niet in een veilige haven te blijven. Als je weet wat iemands drijfveren zijn kun je hier op de juiste manier op inspelen.

Als één schaap over de dam springt...

Laat jouw teamleden onderling hun successen en hun lessen delen. Laat zien wat er kan gebeuren als je wel buiten je comfortzone stapt en inspireer elkaar om een (kleine) stap te zetten. Laat zien dat ‘fouten’ niet fout zijn, maar juist een manier om te leren. Op deze manier maak je het aantrekkelijk voor iedereen om, op een eigen tempo, in beweging te komen. Een schip is natuurlijk het veiligst in de haven, maar we weten allemaal dat het daar niet voor gemaakt is!

Hoe leid je een organisatieontwikkeling in goede banen? Het boek Het DNA van ontwikkeling is dé reisgids om van verandering naar ontwikkeling te gaan. Het DNA van ontwikkeling is nu te bestellen.