Wat is duurzame inzetbaarheid?
Waarschijnlijk heb je er al eens eerder over gehoord of gelezen: duurzame inzetbaarheid. Duurzame inzetbaarheid is de mate waarin werknemers tot hun pensioen met plezier kunnen werken, op een gezonde en productieve manier. Bij hun huidige werkgever óf ergens anders in de sector. Hiervoor is een goede werkomgeving, een goede werkhouding en motivatie nodig.
Waarom wordt aandacht besteed aan duurzame inzetbaarheid in het onderwijs?
Bij veel onderwijsinstellingen is duurzame inzetbaarheid een belangrijk onderdeel van het beleid. Hiervoor zijn verschillende redenen:
- Vergrijzing: leraren moeten langer doorwerken tot hun pensioen.
- Lerarentekort: het onderwijs kampt al jaren met een groot lerarentekort. Om mensen te behouden voor de sector, is duurzame inzetbaarheid belangrijk.
- Ontwikkelingen in de sector: het onderwijs is aan het veranderen. Functieprofielen wijzigen en er worden andere vaardigheden gevraagd. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich aanpassen?
- Ziekteverzuim tegengaan: de onderwijssector kampt met een behoorlijk ziekteverzuim. Wanneer medewerkers vitaler en gemotiveerder zijn, kan ziekteverzuim worden voorkomen.
Hoe geef je aandacht aan duurzame inzetbaarheid in het onderwijs?
Het mes snijdt aan twee kanten: duurzame inzetbaarheid is in eerste instantie de eigen verantwoordelijk van de leraar. Toch vraagt het ook om een hoge mate van betrokken leiderschap van leidinggevenden. Alles begint dan ook met een dialoog tussen werkgever en werknemer. Een goed gesprek is dé uitgelezen kans om wensen en behoeften kenbaar te maken. Het startschot om samen te werken aan duurzame inzetbaarheid.
Daarnaast is het belangrijk dat HR-professionals en directeuren investeren in de ontwikkeling en de gezondheid van medewerkers. Onderwijsinstellingen moeten zich aanpassen aan de ontwikkelingen in de maatschappij. En dat vraagt wat van medewerkers, zij moeten zich blijven ontwikkelen. Faciliteer hen met trainingen en opleidingen. Verder is het belangrijk dat medewerkers gezond en vitaal blijven. Hiervoor is de juiste werkomgeving belangrijk. Zorg dat medewerkers een fijne werkplek hebben, houd ze in beweging en blijf ze motiveren met uitdagend werk.
Duurzame inzetbaarheidsregeling voor het onderwijs
Om duurzame inzetbaarheid onder leerkrachten te vergroten is de Duurzame inzetbaarheidsregeling voor het onderwijs in het leven geroepen. Onderwijsprofessionals ontvangen jaarlijks een budget van 40 uur. Deze uren mogen ze besteden aan activiteiten die de duurzame inzetbaarheid vergroten. Denk aan studieverlof of coaching. Voor startende leerkrachten en oudere werknemers geldt een extra budget bovenop het basisbudget. Leidinggevenden doen er verstandig aan om hun medewerkers op deze regeling te attenderen en ze te stimuleren om er daadwerkelijk gebruik van te maken.
Meer weten?
Wil je meer weten over duurzame inzetbaarheid in het onderwijs of kun je hulp gebruiken met jouw beleid rondom duurzame inzetbaarheid? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of 088 – 141 09 00.